Berjalan dengan sepasang poket, apa kemungkinannya?

sepasang

Apa peluang mendapat tiga jenis jika anda memegang sepasang saku? Ini adalah di bawah 12% dan merupakan salah satu kebarangkalian yang lebih mudah untuk dikira.

Cara mengira

Pergantungan peristiwa mega888 yang berkaitan dengan atau harus dielakkan.

Biasanya terdapat lebih daripada satu cara untuk mengira kebarangkalian kejadian. Kadang-kadang ada cara yang jelas dan mudah, sementara di masa lain sukar. Selalunya intuisi pertama seseorang untuk mendekati masalah adalah cara yang sukar.

Dalam kes ini, pasangan poket yang diberi peluang untuk memukul kad ketiga dari kedudukan tersebut di flop. Pertanyaan langsungnya adalah, “berapakah peluang mendapatkan peringkat yang sesuai pada kad pertama, atau kad kedua, atau kad ketiga?” Berurusan dengan atau antara pernyataan peristiwa yang bergantung adalah situasi yang agak rumit.

Sebaliknya, hasil sebaliknya boleh dipersoalkan. “Apa kemungkinan tempat ketiga tidak sesuai dengan kegagalan?” Ini memerlukan kad pertama tidak sepadan dan kad kedua tidak sepadan dan kad ketiga tidak sepadan. Ini lebih mudah dikira kerana kebarangkalian adalah kebarangkalian setiap peristiwa digandakan bersama.

Terdapat 2 kad yang sesuai untuk sepasang poket tertentu. Terdapat 50 kad yang tersisa di geladak. 48 kad tidak sepadan. Kad pertama mempunyai 48 daripada 50 peluang untuk tidak ditandingi. Selepas kad itu hilang, ada 47 dalam 49 peluang kad kedua tidak sepadan dan 46 dalam 48 peluang untuk kad ketiga. Flop pada ketiga-tiga kad mempunyai peluang 48/50 * 47/49 * 46/48 = 88.2%. Potongan sederhana kemudian menghasilkan peluang 100% – 88.2% = 11.8% pertandingan.

Nitpickers dan Four of a kind

Penghitungan sebelumnya juga termasuk kegagalan di mana dua perlawanan yang tersisa muncul. Umumnya tidak ada yang akan marah jika mereka mendapat empat jenis daripada satu set jadi menggunakan nilai 12% adalah baik. Walaupun demi kesempurnaan, empat peluang semacam itu mesti dipisahkan.

Di sini sekali lagi adalah mungkin untuk membina satu set peristiwa yang sangat kompleks dengan atau dan dan yang akan menghasilkan hasil yang betul, tetapi ralat rawan dan sukar. Sebaliknya, kerana nombor untuk tiga atau empat jenis diketahui, untuk mendapatkan nilai tegas untuk tiga jenis hanya perlu untuk mengira kemungkinan empat jenis dan tolak.

Daripada mengkhawatirkan kejadian yang bergantung, ini dapat dinyatakan dengan menggunakan hasil. Terdapat 50 kad yang tersisa, 3 daripadanya akan dipilih. Itulah gabungan tahun 19600. Sekiranya kedua-dua peringkat yang sepadan diambil, seperti yang diperlukan, hanya 48 kad yang tersisa, jadi hanya 48 kombinasi yang mengandungi dua kad yang sesuai. Jadi 48/19600 = 0.24% mendapat empat jenis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *